فن پومودورو (تکنیک مدیریت زمان)
فن پومودورو یا تکنیک پومودورو یکی از روشهای مدیریت زمان، ابداعشده توسط فرانچسکو چیریلو است. بر طبق این روش بهترین تکهٔ زمانی برای کار کردن ۲۵ دقیقه است که برابر است با مدت زمان لازم برای درستکردن سس پومودورو که یک سس گوجهفرنگی سنتی ایتالیایی است. فرد پس از ۲۵ دقیقه کار باید برای مدت کوتاهی مثلاً ۳ تا ۵ دقیقه استراحت کند.
در این فن، هر بازهٔ زمانی ۲۵ دقیقهای یک پومودورو نامیده میشود و پس از هر چهار پومودورو یک استراحت طولانیتر ۱۵ تا ۲۰ دقیقهای وجود دارد.
چیریلو که یک نوآور و کارگشا در زمینهٔ فنون بهبود فرایند شناخته میشود این فن را در اواخر دههٔ ۱۹۸۰ میلادی به دنبال تحقیقات در زمینهٔ بهبود عادتهای مطالعهٔ خودش معرفی کرد. مفاهیم به کار رفته در این روش مشابه فنون جعبهبندی زمان و توسعهٔ مکرر و فزاینده در زمینهٔ طراحی نرمافزار است. ایدهٔ اصلی این روش این است که استراحتهای مکرر میتواند به چابکی ذهن کمک کند.
اصول اساسی
در این فن و تکنیک شش اصل و مرحله وجود دارد:
- انتخاب کاری که باید انجام شود.
- تنظیم زمانسنج که به صورت سنتی ۲۵ دقیقه است.
- کار بر روی تکلیف تا زمانی که زمانسنج به زنگ درآید. اگر حواسپرتی گوناگون به سراغتان آمد آن را یادداشت کنید و سریعا به ادامه تکلیف بازگردید.
- وقتی که زمانسنج به زنگ درآمد، علامت تیک را بر کاغذی یادداشت کنید
- اگر شما کمتر از چهار علامت تیک بر روی کاغذتان دارید، استراحتی کوتاه ۳ تا ۵ دقیقهای کنید و به مرحله اول بازگردید.
- اگر تعداد علامتهای تیکدار روی کاغذتان به بیش از چهار رسیده، استراحتی ۱۵ تا ۳۰ دقیقهای را در پیش گرفته و لیست علامتهای تیکدارتان را پاک کنید، سپس به مرحله اول بازگردید.
ابزارها
ابداع کننده این تکنیک تنها ابزارهایی ساده را برای این فن در نظر گرفتهاست. تنها یک زمانسنج ساده به همراه کاغذ و قلم میتواند شما را در این تکنیک یاری کند. اما امروز تعدادی برنامه کابردی موبایل و نسخه آنلاین نیز برای این تکنیک وجود دارد.